Het belang van goed leiderschap

Teamvorming door leiderschap

In je eentje gaat het niet lukken om je bedrijf verder te ontwikkelen en te laten groeien. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder en heb je meer impact. Daar is leiderschap voor nodig. Eigenlijk weet je dat ook wel, maar je bent zo makkelijk geneigd om 'de baas' te spelen' omdat je nou eenmaal de baas bent. Toch is jouw team (voor het overgrote deel) bepalend voor het succes van je bedrijf. Het vergt leiderschap om een goed team te vormen en intact te houden. Waarom is het toch zo lastig om een leider te zijn? Hoe pak je dat dan aan; leiderschap?

Zorg ervoor dat je een leider bént in plaats van een baas

Er voor zorgen dat je de juiste omgeving creëert voor je mensen is bepalend voor hun ontwikkeling en daarmee ook bepalend voor het succes van je bedrijf. Een omgeving waar ze het gevoel hebben dat ze optimaal kunnen presteren (het beste uit zichzelf kunnen halen) is daarbij cruciaal. De goede mensen hebben, zal niet tot succes leiden wanneer ze in een omgeving moeten werken waar ze het gevoel hebben dat ze geen fouten mogen maken. Leer dus om een leider te worden in plaats van een baas te zijn. Een baas is iemand die orders geeft. Een leider is iemand die iets in je losmaakt waardoor je meer uit jezelf haalt. Het lijkt wellicht eenvoudig maar valt in de praktijk niet altijd mee, zeker niet omdat je als eigenaar/oprichter het klappen van de zweep kent en daarmee (waarschijnlijk) ook de meeste kennis in huis hebt. Vandaar ook de neiging om een probleem zelf aan te pakken of over te nemen van een medewerk(st)er die er mee worstelt, of simpelweg te zeggen wat de betrokken medewerk(st)er moet doen. Om een leider te worden zul je de volgende zinnen moeten leren zeggen:

 • Ja, ik heb een vergissing gemaakt.
 • Ik ben trots op jullie.
 • Wat vind jij ervan?
 • Kan ik helpen?
 • Dank je.
 • Wij.

“Leiderschap gaat niet over de baas zijn. Leiderschap gaat over
zorgen voor de mensen over wie je de baas bent.”

Simon Sinek

Geef situationeel leiding

Zorg dat je je manier van leiding geven aanpast aan het niveau van de medewerk(st)er. Kijk daarbij naar wat je medewerk(st)er kan en wil.

 • Willen … Voor het willen is het een kwestie van motivatie, gedrevenheid, belangstelling en ambitie.
 • … en kunnen. Om het werk te kunnen is kennis, opleiding en ervaring van belang.

Durf naar jezelf te kijken

Om ervoor te zorgen dat jij je als ondernemer ontwikkelt en een leider wordt, zul je kritisch naar jezelf moeten leren kijken. Door uitdagingen waar jij als ondernemer mee worstelt, samen met jou aan te pakken, leer je hoe je dat effectief kunt doen en hoe je daar je voordeel mee kunt doen. Je groeit hierdoor als ondernemer, leert anders communiceren waardoor je mensen jouw beter begrijpen. Ze gaan jouw visie zien, werken vanuit dezelfde missie en staan pal achter jouw strategie omdat ze voelen dat ze er onderdeel van zijn. Je krijgt en geeft meer inspiratie, vertrouwen en grip. Je realiseert samen doelstellingen, haalt een hoger rendement en krijgt betere resultaten.

"Door samen met jou aan de slag te gaan, krijg je handvatten waardoor je leert hoe je een leider kunt worden in plaats van een baas te zijn".

  Ontwikkeling leidt tot inspiratie, succes en geluk. Vanuit deze overtuiging help ik ondernemers zich te ontwikkelen. Dat doe ik door een organisatie in balans te brengen op het niveau van visie, missie en strategie. Hoe ik dat doe? Door uitdagingen waar jij als ondernemer mee worstelt, samen met jou aan te pakken. Uitdagingen op het gebied van leiderschap, financiën en sales. Je groeit hierdoor als ondernemer, krijgt meer grip, realiseert een hoger rendement en betere resultaten.

  Edwin Joosten is MKS Partner

  Logo-MKG-CMYK-partner-van.jpg